top of page

O NAMA

Naša priča

IMG_0384.jpeg

Naša priča započela je kao i sve bajke - u Americi :) Tamo je Vladimir, polaznik poslijediplomskog studija iz povijesti, na policama dućana zdrave prehrane vidio kombuchu, piće koje ga je podsjetilo na djetinjstvo u Ukrajini i fermentirane napitke koje je tradicionalno pripremala njegova baka. Tijekom dugih dana i noći pisanja 600 stranica doktorata, počeo je eksperimentirati s pripravljanjem kombuche, te je tako tituli Dr. sc. pridružio još jednu, Dr. Scoby, nazvanu prema probiotičkoj kulturi SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast), koja je osnovni sastojak kombuche. Ljubav ga je iz Amerike dovela u Hrvatsku, gdje je otvorio obrt Dr. Scoby i pokrenuo CROBUCHA KOMBUCHA, prvi hrvatski brand koji spaja kombuchu, drevni eliksir porijeklom iz Azije, s ekološki uzgojenim aromatičnim biljem i voćem s hrvatskih otoka i od malih, lokalnih proizvođača.

Kako radimo?

Naša temeljna načela su: autentičnost, transparentnost, jednostavnost i društveno-ekološka osviještenost. Svaki batch kombuche radimo ručno, u malim količinama, s kvalitetnim japanskim, kineskim i indijskim čajevima i sastojcima koje dobavljamo od lokalnih proizvođača posvećenih ekološkom uzgoju kad god je to moguće.

 

Cilj nam je razvijati dugoročne i međusobno podržavajuće suradnje s malim poduzetnicima, OPG-ovcima, udrugama, kreativnim ugostiteljima i dućanima u čiji rad vjerujemo. Inspirirani smo društveno-angažiranim radom udruge Vestigium, i njihovim subotnjim eko-sajmom na kojem smo prvi put kupcima predstavili našu kombuchu i upoznali brojne druge lokalne proizvođače. Također nas je oduševio rad udruge Pjover, čiju misiju revitalizacije sela Velo Grablje na otoku Hvaru podržavamo sa 0.5 kn od svake kupljene boce kombuche od lavande. Samonikla kadulja s Kornatskog otočja naših partnera Salvia Kornati nezamjenjiv je sastojak naše kombuche od kadulje. Uvijek smo zainteresirani i za nove priče i nove suradnje - javite nase!

Vestigium Zagreb

Recepture

Kombucha — mješavina slatko-kiselkastog, fermentiranog čaja i probiotičkih kultura — je ukusna sama po sebi i ne vjerujemo da je treba previše "mućkati" s bezbroj egzotičnih dodataka, aroma i okusa, što je smjer u kojem se razvija svjetsko tržište. Mi smo minimalisti: jedan čaj (crni ili zeleni, ne oba), jedna ljekovita biljka ili voćka, jedna boja - to je formula za svih pet okusa (osim "dvojnog" limun-đumbira). Tu jasnoću, međutim, postigli smo dugotrajnim eksperimentiranjem i traženjem savršenog spoja određene vrste crnih i zelenih čajeva i lokalno rasprostranjenog bilja i voća, što je i spoj dviju kultura, euro-azijske i balkansko-mediteranske, budući da su se u našim krajevima "čajevi" radili od ljekovitih trava, ali ne i od biljke Camellia sinensis, od koje su u Kini nastali "zeleni" i "crni" čajevi. 

Velo Grablje

Jasni smo i po pitanju alkohola — želimo da Crobucha Kombucha zaista bude bezalkoholno piće, što znači da postotak alkohola držimo ispod 0.5%. Već prirodno pjenušavoj kombuchi dodajemo male količine ugljičnog dioksida upravo kako bi dodatno osigurali stabilizaciju postotka alkohola, koja se inače lako može popeti i iznad 1%. (Te i više postotke ćemo ostaviti za našu verziju Dr. Scoby "hard kombuche").

I, naravno, ne pasteriziramo — vjerujemo da jedino sirova kombucha može s pravom nositi taj naziv. Ne brinite, naše su kombuche prošle sve mikrobiološke analize, i u boci ćete naići samo na "dobre" bakterije, koje će doprinijeti zdravlju Vaśeg mikrobioma.

ŽIVJElI!

bottom of page